jóga

Markéta Abrath: Jóga je hravá práce s vlastní zkušeností

Markéta Abrath je autorkou e-booku Jóga & menstruace. Povídaly jsme si nejen o józe a jejím praktikování v souladu s menstruačním cyklem, ale i o zkušenostech, které Markéta sbírala od Indie po Kolumbii. V Kolumbii zažila v šestinedělí nádhernou podporu žen a tuhle posilující zkušenost by přála všem rodičkám. "V naší společnosti se po porodu veškerá pozornost přesměruje na miminko a pro ženy je těžké zajistit si skutečně dobré podmínky pro poporodní odpočinek," říká žena, která jako dula podporuje maminky u porodu i po něm.

Jóga během menstruace. Ano, či ne?

"Jako všechna ožehavá témata ani toto není černobílé. Říci 'nikdy nepraktikovat' by znamenalo nikdy nezažít, jak může vědomý pohyb ulevit od napětí a tíhy, kterou možná během menstruace cítíme. Říci 'vždy praktikovat' by znamenalo jít proti přirozenému střídání aktivity a zpomalení," píše Judita Berková, lektorka, která pořádá kurzy jógy po celém světě. V článku se dočtete, které ásany během menstruace praktikovat a čemu se vyhnout a jak naslouchat své intuici, která vám jemně napoví, co je pro vás dobré.

Aneta Pavliňáková: Občas přijde i fotka miminka od ženy, co nemohla otěhotnět

Na její kurzy hormonální jógové terapie chodí převážně ženy, které řeší nějaký problém - premenstruační syndrom, myomy, potíže s otěhotněním, hormonální problémy typu cyst na vaječnících aj. Jak říká Aneta Pavliňáková, ráda by přivítala i ženy, které by přišly čistě preventivně. "Proč čekat na to, až mému tělu něco bude, a nejít raději cestou spokojeného života. Neřešit návaly horka, deprese a další a plynule bez povšimnutí vstoupit do menopauzy. Za mě je to určitě lepší cesta," shrnuje certifikovaná lektorka hormonální jógové terapie podle Dinah Rodrigues.

Adéla Obermajerová: Pomáhám ženám vnímat pánevní dno a přirozené rytmy těla

Když se na vysoké škole setkala s jógou, neměla skoro tušení, že má nějaké pánevní dno. Dnes o jeho významu a důležitosti správného cvičení učí jiné ženy, píše knihy a e-booky a je zakladatelkou programu Intimní prostor ženy. Přečtěte si rozhovor s Adélou Obermajerovou, lektorkou jógy a terapeutkou kraniosakrální biodynamiky. (Super)ženy, které jedou v módu „musím makat, nemám čas“, provází ke zpomalení a uvolnění. „Hlavně pomáhám ženám vnímat tělo a jeho přirozené rytmy,“ říká Adéla. Menstruační cyklus považuje za krásný nástroj sebepoznání.

Adéla Bavlšíková: Výsledky přichází rychle. Hormonální jóga pomáhá i s inkontinencí

K hormonální józe přivedly Adélu Bavlšíkovou letité problémy s hormonální nerovnováhou a diagnóza PCOS. Prožila nelehkou životní etapu plnou negativních dopadů užívání hormonální antikoncepce, po jejímž vysazení se ozvaly všechny potlačené problémy v oblasti ženství. "A tak jsem začala dělat kroky, které mě dovedly až k autorce hormonální jógy Dinah Rodrigues. V té době ji tady učila jen jedna certifikovaná lektorka. Jela jsem na její kurz a už po jednom dni cvičení jsem dostala první 'normální' menstruaci. Byl to pro mě zázrak." O blahodárném vlivu hormonální jógy na bolestivou menstruaci, klimakterické potíže i inkontinenci si přečtěte v rozhovoru.

Karolína Svobodová o pánevním dnu, pestrosti pohybu a "pekáči buchet" na břiše

"Pekáč buchet nechte raději do trouby," říká fyzioterapeutka se zaměřením na gynekologii a porodnictví o přetěžování břicha nevhodným cvičením. S Karolínou Svobodovou jsme se bavili nejen o návratu do formy po porodu a zkoušce, kterým je pro pánevní dno těhotenství, ale také o vaginální bylinné napářce a bolestivé menstruaci. "Pokud má žena bolestivou menstruaci, měla by se zamyslet nad menstruačními pomůckami," říká fyzioterapeutka.

Judita Berková: Jóga není tenis, jóga je cesta duše a na ní není začátečníků. Máme ji v sobě

S lektorkou Juditou Berkovou jsme si povídaly o tom, že jóga není jen tělesné cvičení, ale cesta za hranice fyzického těla a prožitek přesahu. Sama říká, že na první jógovou lekci ji před lety přivedl vnitřní hlas. "Zamilovala jsem se. Bezhlavě. Ta jednota, to propojení fyzického a spirituálního mně učarovalo a toto kouzlo trvá dodnes," popisuje žena, která dnes vede kurzy jógy od Bali přes Itálii až po Mexiko. Přečtěte si víc o jejím programu 4 pilíře jógy, o objevování zamrzlého potenciálu a vlídném přístupu k sobě samým.

Judita Berková | 4 pilíře jógy: Jak se rozpouští tělesné zamrzlinky

Praktikujete jógu? Pokud ne, pojďte se nechat zlákat, jak zpomalit, jak se přeladit do tvůrčího módu, jak zprůchodnit energetické dráhy... jak se skrze tělo otevřít svému potenciálu. A na cestě objevování potenciálu leží i zamrzlinky, bolavá místa v těle, která nás nějak limitují a tím možná i iritují. Judita Berková, autorka programu 4 pilíře jógy, píše o tom, jak se zamrzlinkami pracovat.

5 jógových pozic, které pomohou s menstruačními bolestmi

Jóga posiluje tělo i ducha. Možná během svých dnů nemáte na cvičení náladu, ale věřte, zrovna jóga vám může při menstruaci hodně dát - pomůže s vyrovnáním nálady a také mírní menstruační křeče. A pokud to rovnou nezní jako neodmítnutelná nabídka, musíte připustit, že aspoň za zkoušku by to stálo.

Veronika Johánková: Obličej nám prozradí, jak se má naše pánevní dno

Jak vnímat své pánevní dno, co vše se v něm odráží a jaká traumata se do něj ukládají? Jak souvisí obličejová masáž s pánevním dnem? A kdy ho po porodu začít dávat zase do kupy? Cviky nejsou obtížné a nepotřebujete ani jógovou podložku. "Pánevní dno mohou maminky regenerovat v chůzi, stoji, při hře s miminkem, zvedání, kojení, úklidu a dalších činnostech každodenního života. Stačí jen vědět, jak pánevní dno funguje, při čem se aktivuje, a nemusíme se do cvičení nutit," říká Veronika Johánková, lektorka těhotenské a poporodní jógy.