plodnost

Znečištěné prostředí může pobláznit hormony. Důsledkem je i neplodnost

Věděla jste, že znečištěné životní prostředí může ovlivnit vaše hormony? Všichni si uvědomujeme rizika, která současná klimatická krize přináší – od zvyšování hladin oceánů po plastové odpadky všude kolem nás. Málokdo ale ví, že znečištěné prostředí ovlivňuje kromě planety i naše tělo. Jaká je spojitost mezi životním prostředím, jeho znečišťováním a našimi hormony? A jak se můžeme chránit?

Lenka Chuchutová: Nejde jen o fyzioterapii, ale o příběh každé ženy, intimitu i vztah k ženství

Pro fyzioterapeutku Lenku Chuchutovou není práce s pánevním dnem jen o cvičení, ale je to téměř životní filozofie. "Být ve spojení se svým tělem a svou pánví znamená, že děláte věci s větší radostí a lehkostí a daleko víc autenticky. Tím pádem máte i spoustu energie," říká žena a kněžka, která spolu dalšími fyzioterapeutkami a psychoterapeutkami provozuje centrum, které nabízí podpůrné terapie při léčbě různých gynekologických témat. Povídali jsme si i o vhodných menstruačních pomůckách a o síle rituálu menarché.

Palaščáková Špringrová: Realita o svalech pánevního dna není vždy příjemná, ale je důležité ji znát

S fyzioterapeutkou Ingrid Palaščákovou Špringrovou, specializovanou na urogynekologii, jsme si povídali o pánevním dnu, o inkontinenci i o gynekologicko-urologickém konceptu PPA, jehož je autorkou. Jde o sadu vyšetření, která "změří" funkci a dysfunkci svalů pánevního dna - a některé ženy výsledek překvapí. Jedny mají pánevní dno v lepším stavu, než doufaly, druhé například zjišťují, že od porodu žijí s utrženými svaly pánevního dna - a nevěděly o tom. Takových žen přichází až třetina.

Pupalkový olej pro ženské zdraví

Pupalka a olej z ní lisovaný, má spoustu léčivých účinků. My ženy asi nejvíce oceníme její blahodárné účinky při menstruačních potížích, při premenstruačním syndromu či v období klimakteria.