volná menstruace

Volná menstruace (nebo také svobodná) je menstruace, při které žena nepoužívá hygienické pomůcky a vědomě vypouští menstruační krev v době, kdy je na toaletě. Některé ženy menstruují pouze tímto způsobem, některé ho kombinují například s intimkou.

Gynekoložka Kateřina Kneiblová: Volná menstruace mě baví, ženám ji doporučuji

Ženy, které chodí na gynekologii k doktorce Katce Kneiblové, od ní slýchají doporučení praktikovat volnou menstruaci. Proti menstruačním bolestem se jí to osvědčilo a jejím pacientkám také. Kromě toho to může být i pěkná soukromá zábava a výzva. Svou osobní zkušenost s volnou menstruací Katka půvabně popisuje v tomto článku.

Gynopsychosomatika: Gynekoložka Katka Kneiblová hledá s ženami léčbu "na míru"

O svém projektu Gynopsychosomatika jako prostoru, kde se dají gynekologické problémy řešit nad rámec rychlé prohlídky v ordinaci, nám povídala gynekoložka Kateřina Kneiblová. Ženám na konzultacích pomáhá hlouběji pochopit tu kterou gynekologickou diagnózu a poradit se o alternativních možnostech léčby. Řeč byla i o endometrióze, vlivu neřešených stresů na naše zdraví či praktikování volné menstruace, které mnohým Katčiným pacientkám ulevilo od menstruačních bolestí.

Volná, svobodná nebo vědomá?

V poslední době mě až překvapil zájem o menstruaci, při které se nepoužívají žádné hygienické pomůcky. Jak to funguje a svojí zkušenost jsem již napsala do článku Volná menstruace. Ale malé připomenutí – jedná se o to, že žena nepoužívá ani kalíšek ani vložky ani nic jiného. Vždy po určité době aktivně vyprázdní dělohu skrz děložní čípek a nechá menstruační krev vytéci (na toaletě nebo v přírodě, pokud k tomu má chuť a možnost).

Volná menstruace - "bezvložková metoda"

Vždy jsem si lámala hlavu nad tím, jak menstruaci řešily ženy dříve. Ale poté, co jsem sama objevila volnou (svobodnou) menstruaci, jsem stále více a více přesvědčena, že mnoho žen v minulosti vůbec nemuselo hygienické potřeby řešit!