Jeřáb ptačí neboli jeřabiny

Pomalu končí léto a s jeho koncem se příroda začíná oblékat do podzimních barev. První vlaštovkou jsou jeřabiny, které právě koncem srpna dozrávají a zdobí krajinu sytě oranžovou až červenou barvou. Ráda bych vás s nimi ve svém prvním článku pro Kalíšek seznámila a pověděla vám, k čemu je možné je využít v domácí lékárně, popř. v kuchyni.

 

Jeřabiny, jak je lidově nazýváme, mají dva základní poddruhy – jeřáb ptačí pravý, který má listy po obou stranách zoubkovité, a jeřáb ptačí moravský, který má listy jen mělce pilovité v horní třetině. Plody tohoto jeřábu jsou velice sladké a dají se jíst přímo, zatímco jeřáb ptačí pravý je za syrového stavu mírně jedovatý a způsobuje stavy lehké otravy. Proto je před jejich konzumací nezbytná tepelná úprava, během které dochází ke zničení nežádoucích látek.

 

U jeřabin nejčastěji sbíráme plody, které dozrávají od konce srpna až do října.

Fotografie od Hans Kylberg licencovaná pod CC BY 2.0.

 

U jeřabin nejčastěji sbíráme plody, které dozrávají od konce srpna až do října. Je však možné sbírat také květ – zpravidla v květnu v čase plného rozkvětu, tzn. okolo 11 hodiny.

 

Plody obsahují hned několik pro člověka prospěšných látek, např. vitamín C, glukózu, třísloviny, pektiny, jód, rutin a další látky. Květy mají obsah účinných látek stejný, navíc ale obsahují látky podobné ženským hormonům, proto se nesmí používat v těhotenství či v období kojení.

S čím nám může jeřabina pomoci?

Lidé plody jeřabin často využívají pro svou schopnost v boji proti průjmovým onemocněním, zejména jedná-li se o delší průjmy bez zjevné příčiny. Dále se jeřabina používá jako velice účinné antirevmatikum, umí rozbíjet a vyplavovat močový písek, napomáhá při snížené funkci ledvin a podporuje trávení, zejména u starších lidí. Pro obsah jódu se doporučují na snížení funkce štítné žlázy, a protože obsahují mj. i sorbitol, jsou vhodné i pro diabetiky. A komu zrovna nevoní pohanka, může si dopřát jeřabiny, protože jak pohanka, tak jeřabiny obsahují rutin, tedy látku, která posiluje cévní stěny, pomáhá předcházet křečovým žilám a podporuje kardiovaskulární systém.

 

Z květů lze připravovat koupel proti zmírnění atopického ekzému. Jak již bylo zmíněno, květy obsahují látky podobné ženským hormonům, proto je možně je použít na problémy s tímto spojené (např. při snížené funkci ženských hormonálních oragánů).

 

Velice oblíbená je také jeřabinová marmeláda, která může klidně zastoupit brusinky k svíčkové.

Fotografie od Kim Ahlström licencovaná pod CC BY 2.0.

Jak lze jeřabiny zpracovat?

Jeřabiny můžeme zpracovávat hned několika způsoby. Nejjednodušším způsobem je pravděpodobně sušení. Plody po usušení nameleme a přidáváme buď do podzimních čajů, popř. několikrát denně užíváme jednu čajovou lžičku rozmíchanou v troše vody ke zmírnění průjmu.

 

Zvláště pro děti je vhodné zpracování na sirup. Příprava není nijak složitá – jeřabiny co nejdříve po sklizení odšťavníme (nemáme-li k dispozici odšťavňovač, stačí mlýnek na maso a pak přecedit skrz plátno), šťávu smícháme s cukrem v poměru 1:1 a pomalu vaříme, dokud sirup nezhoustne. Užívá se kávová lžička 3x denně.

 

Plody jeřabiny můžeme užívat i ve formě odvaru, macerátu, květy nejlépe ve formě tinktury.

 

Velice oblíbená je také jeřabinová marmeláda, která může klidně zastoupit brusinky k svíčkové. Já ji dělám takto: Jeřabiny propláchnu, dám do hrnce, přidám kus skořice, podliju vínem a vařím do změknutí. Pak v hrnci proženu tyčový mixér, přidám cukr (na litr jeřabin asi 1 kg cukru) a vařím do zhoustnutí. Na závěr lze přidat trochu rumu na vůni. Ještě horkou marmeládu nalijeme do skleniček a otočíme dnem vzhůru, aby se přichytila víčka.

Zajímavosti

Oskeruše domácí, nepůvodní druh blízce příbuzný s jeřabinou, na naše území údajně přinesli Napoleonovi vojáci, kteří ji používali při průjmech.

 

 

 

Článek napsala Míša Maderová. Zdroje: Jiří Janča, Josef A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin, díl 2. a vlastní zkušenosti.

 

Doporučujeme také následující články:

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace