Výroba sirupu z 26 druhů bylin – 1. část

Jaro už je tady! Cítíte to? Ráno už nás budí zpěv ptáků, někoho i sluneční paprsky,…a to je nejvyšší čas myslet na podzimní nachlazení! Myslíte si, že jsem se zbláznila? Ale ne, jen se s vámi chci podělit o recepturu na sirup, který je výborným pomocníkem na nachlazení. Jeho výroba začíná již dnes, s prvními jarními dny. A končí právě až na podzim. Ale nebojte, není to vůbec nic složitého, právě naopak – výroba je tak jednoduchá, že už to jednodušší být nemůže, nemusíte nic sušit, složitě skladovat,…stačí se jen občas projít za slunného počasí přírodou a nasbírat si pár bylinek.

 

Původ receptu mi bohužel není známý. V manželově rodině se dělá už roky, já jsem ho vyvdala a v tradici úspěšně pokračujeme. Obsahuje 26 druhů bylinek, které běžně najdete na českých loukách, v lesích a zahradách, které sbíráme v průběhu celého vegetačního období tak, jak postupně rostou a kvetou. V každém díle „sirupového seriálu“ vás seznámím s  bylinkami, které jsou zrovna „na krámě“ a můžeme je sbírat :)

 

Sirup proti nachlazení z 26 bylin.

Co na sirup potřebujeme?

Nejdůležitější věcí je 3l zavařovací sklenice. Ne větší, ne menší, recept je udělaný přesně na kapacitu 3l sklenice. Nejlepší je sklenice s patentním uzávěrem, protože bylinky musí odpočívat bez přístupu vzduchu. Pokud nemáte, tak to samozřejmě nevadí, stačí mikrotenový pytlík a gumička. Jedinou další ingrediencí, kterou kromě bylinek budete potřebovat, je moučkový cukr. Chápu, že někdo může namítat, že to není nic zdravého, souhlasím, můžete zkusit i jiný cukr, i já jsem to zkoušela, a proto ze zkušenosti musím říct, že nic jiného nefunguje.

Postup

Dvě hrsti nasbíraných bylinek dáme do 3l lahve a zasypeme vrstvou moučkového cukru, udusáme, sklenici uzavřeme a dáme na teplé slunné místo. Nejlépe doma na jižní okno. Pokud máte skleník, dávejte sklenici s bylinkami do skleníku (od stabilně teplého počasí, cca od konce dubna). Cukr, slunce a tlak dalších bylinkovo-cukrových vrstev z bylin vytlačují jejich přirozenou léčivou šťávu. S postupem času, jak budou přibývat další a další vrstvy rostlin, sami uvidíte, jak se u dna začíná šťáva hromadit. Na podzim, až se bude sirup z lahve slévat, uvidíte, že bylinky vám odevzdaly to nejlepší ze sebe a jsou úplně vysušené.

Několik základních pravidel…

…která vám zopakuji v každém díle:

  • Bylinky sbíráme za suchého slunného počasí na čistých místech (tzn. ne u silnice), bylinky totiž dáváme do sklenice suché, nesmíme je proplachovat. Proplachování by nás nejen připravilo o pyly a další hodnotné látky, ale voda ve sklenici by nastartovala proces kvašení, který není žádoucí.
  • Do sklenice dáme cca dvě hrsti bylin (výška okolo 1 – 1,5 cm) a na každé patro bylin nasypeme 13 dkg cukru, který udusáme. Bylinky dáváme do sklenice co nejdříve po sběru, aby zbytečně nevysychaly.
  • Sklenici s bylinkami máme uzavřenou na slunném teplém místě, nejlépe ve skleníku nebo na světlém okně. Čím více světla a tepla, tím líp.

Byliny v 1. etapě

A teď to nejdůležitější – co sbírat? V první etapě jde o tyto rostliny:

Podběl

Do sirupu sbíráme květy. Podběl je významnou bylinkou zejména kvůli obsahu slizu, který chrání sliznice dýchacích cest (list podbělu je dokonce jednou ze stěžejních bylin léčby astmatu), umí tlumit kašel, ale na druhou stranu podporuje dobré vykašlávání.

Podběl najdeme hlavně na písčitých rumištních půdách.

Kopřiva

Sbíráme mladé listy, mají nejvíce síly. Kopřiva obsahuje spoustu významných látek, které umí celkově povzbudit organismus, má příznivé účinky na metabolismus a další procesy v lidském těle. Při chřipkách působí výrazně antivirově.

Kopřivu sbíráme na spíše stinných místech a ne tam, kde jí roste až moc, protože to je známka toho, že jde o půdu bohatou na dusičnany.

 

Bylinky, které potřebujete pro výrobu sirupu proti nachlazení.

Střemcha

Sbíráme květy. Střemcha obsahuje mj. velké množství vitamínu C a tříslovin. Květy střemchy se využívají zejména proti kašli a zahlenění.

Střemcha je vysoký strom, který má rád zamokřené půdy, najdeme ho tedy podél potoků a řek a květy mají nápadné silné a ne úplně příjemné aroma.

Pampeliška

Sbíráme květy. Pampeliška je velice různorodou bylinkou, působí antibioticky a umí „vyčistit krk od hnisu“.
Tyto bylinky již můžete na mnoha místech najít a nasbírat do sklenice. Nezapomínejte jednotlivé bylinky střídat s vrstvami cukru. V příštím díle si naplníme sklenici dalšími bylinkami. Tak, kdo do toho jde letos se mnou? :)

 

 

 

Autorkou článek je Míša Maderová.

 

Doporučujeme také následující články:

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace