Výroba sirupu z 26 druhů bylin – 2. část

Bylinky vrcholného jara

Jaro je víceméně v plném proudu, ačkoli je letos poněkud drsnější, než jsme za poslední roky zvyklí. I tak už je příroda v plné práci a dělí se s námi o to dobré, co pro nás vytváří. Je tedy načase nasbírat další bylinky do sirupu proti nachlazení.

 

Ve sklenici z předešlého období odpočívají kopřivy, podběl, pampelišky, střemcha a výsledek vypadá přibližně takto:

 

Sirup z 26 druhů bylin

 

Je vidět, že bylinky ve spolupráci se sluníčkem a cukrem začaly již pracovat a uvolňují blahodárnou šťávu, kterou budeme na podzim slévat. Možná je vrstva bylin ve vaší sklenici vyšší, možná nižší – u mě na fotografii je nízká, bydlím v Jizerkách a mnoho bylin nám zde oproti zbytku republiky kvete později.

Několik základních pravidel…

…která vám zopakuji v každém díle:

  • Na sirup potřebujeme 3 l zavařovací sklenici. Ne menší, ne větší, množství je přímo vypočítané na kapacitu 3 l. Dále, nemáme-li sklenici s patentním uzávěrem, potřebujeme mikrotenový pytlík a gumičku, abychom mohli sklenici zavřít. A pak je také potřeba moučkový cukr, který se dává mezi jednotlivé vrstvy bylin. Ze zkušenosti vím, že jiný cukr nefunguje.
  • Bylinky sbíráme za suchého slunného počasí na čistých místech (tzn. ne u silnice), bylinky totiž dáváme do sklenice suché, nesmíme je proplachovat. Proplachování by nás nejen připravilo o pyly a další hodnotné látky, ale voda ve sklenici by nastartovala proces kvašení, který není žádoucí.
  • Do sklenice dáme cca dvě hrsti bylin (výška okolo 1 – 1,5 cm) a na každé patro bylin nasypeme 13 dkg cukru, který udusáme. Bylinky dáváme do sklenice co nejdříve po sběru, aby zbytečně nevysychaly.
  • Sklenici s bylinkami máme uzavřenou na slunném teplém místě, nejlépe ve skleníku nebo na světlém okně. Čím více světla a tepla, tím líp.
  • Detailní postup se dočtete v prvním díle sirupového seriálu :)

Byliny ve 2. etapě

A co vše tedy můžeme sbírat nyní, ve vrcholícím jaru?

Kontryhel

Sbíráme kvetoucí nať, kterou do sirupu nastříháme na menší kousky. Kontryhel je velice významnou ženskou bylinkou, o jejích účincích v oblasti ženských orgánů se můžete dočíst v článku o ženských bylinkách, který vyjde během pár dní, ale mj. má také tišící účinky, je velice účinný při vnitřních zánětech a je také účinný při horečce.

Kontryhel je velice rozšířená bylinka rostoucí na loukách zejména v podhorských a horských oblastech a má velice mnoho variant. V důsledku je však jedno, po kterém druhu sáhneme, jejich účinky se příliš neliší.

 

Kontryhel a šeřík na výrobu sirupu s 26 bylinVlevo na obrázku je kontryhel, vpravo šeřík fialový.

Šeřík fialový

Sbíráme celá květenství, která také, jako u kontryhelu, do sklenice nastříháme. Ačkoli je šeřík v dnešní době vnímán spíš jako okrasná rostlina s překrásnou až omamnou vůní, na jeho léčivé účinky by se nemělo zapomínat. Z šeříku se dokonce připravuje mnoho druhů mastí a odvarů a je přidáván do některých druhů léčiv. Je významným pomocníkem v boji se silnými bolestmi hlavy, migrénami, umí zklidnit žaludek a zrychluje metabolismus. Šeřík se užívá při bolestech v krku, nateklých mandlích, revmatismu či při dně.

Šeřík najdeme téměř všude. Roste hojně v parcích i zahradách a dá se říct, že i ve vyšších nadmořských výškách.

Jitrocel úzkolistý

Sbíráme listy (největší sílu mají od května do srpna), které do sklenice také nastříháme na menší kusy. Funkci jitrocele můžeme snadno odvodit již podle jeho názvu - jitrocel do jitra zacelí rány. Do sirupu ho přidáváme zejména díky jeho vysoce protizánětlivým účinkům a je to skvělá bylinka na tlumení kašle.

Jitrocel je hojně rozšířený na loukách.

 

Jitrocel a bez červený pro výrobu sirupu z 26 bylinVlevo na obrázku je jitrocel úzkolistý, vpravo bez červený.

Bez červený (hroznatý)

Sbíráme květy a poté, po dozrání, také zralé plody. Plody a květy bezinek obsahují vysoké množství vitamínů, podporují pocení a obsahují látky účinné proti bakteriím a houbám. Bezinky mnohdy zabírají i tam, kde nepomůže ani známá tinktura z třapatky.

Bezinky rostou většinou ve vyšších nadmořských výškách a na kamenitém podloží.

Řebříček

Sbíráme celou kvetoucí nať, kterou do sklenice s bylinkami rovněž nastříháme na menší kusy. Sbírat můžeme až do konce vegetačního období. Řebříček patří k nejpoužívanějším bylinkám a spolu s kontryhelem je velice významnou bylinkou na ženská onemocnění. Zmírňuje krvácení všeho druhu, podporuje dobré trávení, má močopudné a desinfekční účinky.

Řebříček je také velice hojně rozšířen, najdeme ho na sušších loukách, u lesa a podél cest.

 

Řebříček a černý rybíz pro výrobu sirupu z 26 bylinVlevo na obrázku je řebříček, vpravo černý rybíz.

Černý rybíz

Sbíráme listy v době květu a pak také samotné plně zralé plody v pozdějším létě. Listy působí příznivě na revma a podporují pevnost cév, pomáhají při nachlazení a při zánětech močového ústrojí. Plody, které jsou opravdu nabušené nejrůznějšími vitamíny, jsou skvělé při únavě, stresu a při zotavování se po nemoci.

Černý rybíz získáme na zahrádkách :) A nezapomeňte – stejně jako bezinky i rybíz sbíráme dvakrát – nejprve listy v době květu a pak zralé plody!

 

Tyto bylinky již můžete na mnoha místech najít a nasbírat do sklenice. Nezapomínejte jednotlivé bylinky střídat s vrstvami cukru. V příštím díle si naplníme sklenici dalšími bylinkami.

 

 

 

Autorkou článku je Míša Maderová.

 

Doporučujeme také následující články:

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace