Sirup, ve kterém je koncentrovaná síla 26 druhů bylin. Vyráběli jste ho s námi? Přinášíme vám závěrečnou část článku Míši Maderové. Na podzimní nachlazení a vůbec posilování imunity před sezonními chřipkami je potřeba myslet už od jara. Ani v létě ale nemáte úplně zmeškáno.
Je konec listopadu/začátek prosince a ve sklenicích za okny vám pouští šťávu bylinky, které jsme po dobu celé sezony sbírali - psali jsme o tom v těchto třech článcích:
Výroba sirupu z 26 druhů bylin - 1. část
Výroba sirupu z 26 druhů bylin - 2. část
Výroba sirupu z 26 druhů bylin - 3. část
Jsou jimi (seřazeno chronologicky, jak přibližně bylinky vykvétají): podběl, kopřiva, pampeliška, střemcha, kontryhel, šeřík fialový, jitrocel úzkolistý, bez červený (hroznatý) – pozor sbíráme nejprve hroznovitá květenství a pak i zralé plody, řebříček, černý rybíz – sbíráme rovněž dvakrát – nejprve listy v době květu rostliny a poté i zralé plody, vlaštovičník, rdesno hadí kořen, arnika, heřmánek pravý, medulka červená, mateřídouška, máta peprná, kokoška pastuší tobolka, třezalka tečkovaná, přeslička rolní, vratič, dobromysl, toten krvavec a můj milovaný řepík lékařský.
Více o tom, jaké části bylin se sbírají a o jejich cenných účincích, se tu nyní netřeba rozepisovat, protože se to dočtete v předešlých článcích. Nevadí ani, pokud slévání necháte třeba na leden – bylinky jsou v cukru a bez přístupu vzduchu dobře zakonzervované a nikdy se mi nestalo, že by se zkazily.
Jednotlivé vrstvy bylinek jsou prosypány vrstvami moučkového cukru, který už by v této fázi neměl být vidět – šťáva z bylinek by ho měla beze zbytku rozpustit. Je však možné, a stává se mi to zejména v posledních suchých teplých letech, že se cukr zcela nerozpustí a mezi bylinkami nějaký zůstane. To není na škodu, prostě ho zpracujeme při slévání sirupu stejně jako bylinky. Šťáva, kterou bylinky pustily, se drží na dně sklenice, bylinky jsou nahoře, protože jsem po celém procesu vyschlé a lehké.
Postup při slévání sirupu
Na slévání sirupu potřebujeme velkou mísu, cedník a velmi pevné plátno (dětské bavlněné pleny nefungují, ehm…). A pak také čistou lahev, do které stočený sirup uložíme. Velmi se mi osvědčily klasické zavařovací sklenice, ne lahve se zúženým hrdlem, protože sirup většinou ještě dost zhoustne a z lahve se blbě vyndává, kdežto do sklenice prostě vrazíte lžíci a mlsáte, pardon – léčíte se.
Přes velkou mísu dáme cedník, do kterého rozprostřeme pevné plátno. Je nutné, aby bylo opravdu pevné, hned vám povím proč. Ze sklenice začneme opatrně vyndávat bylinkovou krustu. Jde o to, aby se nám vyschlé bylinky zbytečně nepomíchaly se sirupem. Úplně vrchní část bylin rovnou vyhazuji – uvidíte sami, že je velmi suchá a žádnou šťávu bychom z ní nevyždímali. Pak přejdeme k té šťavnatější vrstvě bylin, kterou opatrně vyndáme a přesuneme do připraveného cedníku, cípy plátna složíme k sobě a otáčivým pohybem ždímeme z bylin v plátně šťávu. Protože je sirup velmi hustý, je potřeba vyvinout opravdu velkou sílu na to, abychom z toho vymáčkli maximum (proto také nefungují klasické bavlněné pleny – většinou se totiž protrhnou), vůbec nejlepší je, když nám s touto částí pomůže nějaký chlapák silák. I tak je ale lepší dělat tuto část na několikrát, nevybírat z lahve hned všechny byliny a neždímat je najednou, ale třeba natřikrát.
V momentě, kdy máme všechny bylinky vyždímané, zbývá slít i sirup usazený u dna sklenice. Většinou je čirý, bez bylin, někdy je ale potřeba ho také přecedit. Záleží na vašich preferencích, nám tam kousky bylinek nevadí, protože tím, že jsou naložené v sirupu, jsou měkké a při používání sirupu je prostě sníme.
Pokud máme hotovo, stačí sirup přendat do skladovací nádoby a vydrbat nádobí, kuchyň, sebe… a vlastně vše v dosahu několika metrů, protože, věřte mi, není to příjemná práce. Ač to celé krásně voní, všechno je dost špinavé a ulepené.
Sirup skladujeme normálně ve špajzu, aby byl hned po ruce. Pokojová teplota mu nevadí. A když na nás „něco leze“ (a partner to není), dáváme si lžíci přímo do pusy a zapíjíme čajem, popř. používáme do vlažného čaje místo medu.
Snad vám nepořádek v kuchyni vynahradí báječná chuť, vůně a blahodárné účinky sirupu, až vám bude ouvej!
Míša je ženou, maminkou, bylinkářkou a vyrábí krásné věci z keramiky. Žije v Kryštofově údolí pod Ještědem a právě okolní příroda je její každodenní inspirací.