endometrióza

Endometrióza je onemocnění, při kterém se částečky endometria (části děložní sliznice) nacházejí i mimo děložní dutinu. Toto onemocnění souvisí s bolestí v oblasti malé pánve, abnormálním menstruačním cyklem a neplodností. Existuje několik typů tohoto onemocnění a příznaky se u jednotlivých žen mohou lišit. Slovo endometrióza je odvozeno od latinského endometrium – výstelka dutiny děložní.

Gabriela Tuatti: Ženám s endometriózou pomáháme zlepšit kvalitu života

Gabriela Tuatti je expertka na endometriózu s osobní zkušeností. Medicína jí předpovídala bezdětnou budoucnost, Gabriela však (nejen) skrze byliny objevila svou cestu z nemoci ven, postupně porodila dva syny a k dětem pomohla i dalším ženám. S lékaři dnes spolupracuje jako naturoterapeutka a fytoterapeutka.

Gynopsychosomatika: Gynekoložka Katka Kneiblová hledá s ženami léčbu "na míru"

O svém projektu Gynopsychosomatika jako prostoru, kde se dají gynekologické problémy řešit nad rámec rychlé prohlídky v ordinaci, nám povídala gynekoložka Kateřina Kneiblová. Ženám na konzultacích pomáhá hlouběji pochopit tu kterou gynekologickou diagnózu a poradit se o alternativních možnostech léčby. Řeč byla i o endometrióze, vlivu neřešených stresů na naše zdraví či praktikování volné menstruace, které mnohým Katčiným pacientkám ulevilo od menstruačních bolestí.

Ženě v bolestech nevěří, ale muž dostane prášky. Genderové předsudky i tam, kde je nečekáte

Určitě jste už slyšeli o nerovnosti platů mezi muži a ženami (tzv. gender pay gap). Věděli jste ale, že existuje i odlišný pohled na mužskou a ženskou bolest (tzv. gender pain gap)? I přes to, jak velké pokroky moderní civilizace udělala směrem k větší rovnosti mezi pohlavími, stále jsou zde zakořeněné různé stereotypy, předsudky a diskriminační přístupy.

Gabriela Tuatti: "Nikdo jiný než vy sami vás nevyléčí"

Představte si, že se chystáte na páteční večírek, zčistajasna se vám udělá špatně a odveze vás záchranka. Když se probudíte, uslyšíte verdikt: Endometrióza s vyhlídkou na to, že nikdy nebudete mít děti. To potkalo, tehdy 23letou Gabrielu Tuatti Vágnerovou. Od té doby uběhlo již 8 let, Gabriela se vyléčila, má nádherného syna a pomáhá ženám se stejným verdiktem…

Endometrióza

Jedná se o poměrně novou nemoc, prvně byla popsána v roce 1860. Současná klasická medicína ale stále nemá přesnou odpověď na otázku, jak a proč endometrióza vzniká. Proto není na škodu čerpat informace i odjinud, například z medicíny holistické. Tomuto odvětví medicíny se věnuje například bývalá gynekoložka MUDr. Christiane Northrup. Ta v roce 1985 založila zdravotní středisko pro ženy (Women to women - Ženy ženám). Ve svém zdravotním středisku učí a ukazuje, jaký vliv má na nemoci myšlení, životní styl, strava a náš přístup k sobě samé.