vaginismus

Vaginismus medicína řadí mezi ženské sexuální dysfunkce. Jde o mimovolné křečovité sevření svalstva pánevního dna, které obklopuje vaginu. Sex ve smyslu průniku penisu do poševního otvoru je nemožný, respektive proveditelný jen přes bolest. Jakmile dojde k pokusu o vniknutí, první třetina přední části vaginy, pánevní dno a někdy také část svalstva stehen se křečovitě, reflexně a mimovolně sevřou. Podle okolností může k těmto stahům docházet také při zavádění menstruačních pomůcek (tamponu, kalíšku) nebo vlastního prstu. Problematické je tedy i gynekologické vyšetření přes pochvu. K typickým stahům pochvy se někdy přidává neochota a odpor ke každému dotyku na genitálu.

Lenka Chuchutová: Nejde jen o fyzioterapii, ale o příběh každé ženy, intimitu i vztah k ženství

Pro fyzioterapeutku Lenku Chuchutovou není práce s pánevním dnem jen o cvičení, ale je to téměř životní filozofie. "Být ve spojení se svým tělem a svou pánví znamená, že děláte věci s větší radostí a lehkostí a daleko víc autenticky. Tím pádem máte i spoustu energie," říká žena a kněžka, která spolu dalšími fyzioterapeutkami a psychoterapeutkami provozuje centrum, které nabízí podpůrné terapie při léčbě různých gynekologických témat. Povídali jsme si i o vhodných menstruačních pomůckách a o síle rituálu menarché.

Palaščáková Špringrová: Realita o svalech pánevního dna není vždy příjemná, ale je důležité ji znát

S fyzioterapeutkou Ingrid Palaščákovou Špringrovou, specializovanou na urogynekologii, jsme si povídali o pánevním dnu, o inkontinenci i o gynekologicko-urologickém konceptu PPA, jehož je autorkou. Jde o sadu vyšetření, která "změří" funkci a dysfunkci svalů pánevního dna - a některé ženy výsledek překvapí. Jedny mají pánevní dno v lepším stavu, než doufaly, druhé například zjišťují, že od porodu žijí s utrženými svaly pánevního dna - a nevěděly o tom. Takových žen přichází až třetina.

Postavte se vaginismu čelem a nenechte ho ovládat váš život, říká autorka blogu Ženská síla

O vaginismu se moc nemluví. A hlavně se o něm těžko mluví ženám, které jím trpí. Stud a strach z odsouzení jsou ochromující. Veroničina cesta k uzdravení nebyla jednoduchá, bylo potřeba vyléčit primárně svou duši, své nitro. V rozhovoru mluví o sebelásce, podpoře partnera i o hojivém a uzdravujícím porodu své dcery. Ve svém blogu Ženská síla se snaží o osvětu vaginismu a mnohým traumatům by podle ní předcházela i dobrá sexuální výchova.

Vaginismus

Zoufalství, strach, stud, pocity selhání v ženské roli... To jsou emoce, které často provázejí vaginismus, ženskou sexuální poruchu charakterizovanou silnými mimovolnými křečemi svalstva vnější třetiny pochvy při jakémkoliv pokusu o penetraci. Jaké jsou příčiny vaginismu a způsoby jeho léčby, se dočtete v tomto článku.