DPH

Nákup menstruačních pomůcek je nutnost, přesto v řadě zemí podléhá dámská hygiena stejné daňové sazbě jako alkohol či luxusní zboží. Kvůli tomu je menstruační hygiena pro ženy a dívky hůře dostupná. Ztížený přístup k (příliš drahé) hygieně se týká žen a dívek nejen v rozvojových zemích, ale i ve vyspělých ekonomikách. Možná jste se už setkali s termínem tampon tax, tamponová daň. Používá se právě pro upozornění na vysokou daň u menstruačních potřeb a v řadě zemí dochází k protestům či zakládání různých iniciativ za její snížení. Česká republika patří v Evropě mezi ty státy, kde je DPH pro menstruační potřeby jednou z nejvyšších, jde o 21 procent...

Na Kalíšek.cz toto téma bedlivě sledujeme. O tom, že by snížení DPH na menstruační potřeby byla cesta i pro Česko, mluvila v DVtv i Ilona Bittnerová, zakladatelka Kalíšek.cz: "(Snížení DPH) je uznání toho, že menstruace je něco přirozeného a nákup hygienických potřeb je nutností."

"Jde o zdraví." Britští rentgenologové chtějí podprsenky bez DPH

Správně padnoucí podprsenka je pro zdraví ženy stejně nezbytná jako kvalitní menstruační pomůcky, tvrdí britští rentgenologové ve svém návrhu na osvobození podprsenek od DPH. U nás jsme sice ještě nepokročili, ani co se týká menstruačních pomůcek, a DPH je stále ostudně vysoká oproti jiným zemím (21 %), ale i tak si pojďme posvítit i na problematiky podprsenek.

Mezinárodní den menstruace: Přijde vám DPH na menstruační pomůcky fér?

Mezinárodní den menstruace přináší nejen téma menstruačního zdraví, ale upozorňuje i na to, že pro mnoho žen představují dámské hygienické potřeby finanční zátěž. V různých zemích jsou také menstruační pomůcky různě zdaněny. Podívejte se na video od Lunette, které připomíná, že hygienické pomůcky by měly být základní věc, ne luxusní zboží.

Menstruační volno ve Španělsku. Podpora žen, nebo znevýhodnění na trhu práce?

Španělsko bude možná první evropskou zemí, která umožní ženám čerpat takzvané "menstruační volno". Podporovatelé říkají "konečně, kdyby menstruovali muži, byla by tu možnost takového volna už sto let". Odpůrci varují před tím, že by schválení návrhu bylo diskriminační a ve výsledku by mohlo ženy znevýhodnit na pracovním trhu a udělat jim paradoxně medvědí službu.

Radost ekologů a zlost feministek: Konec tamponů s plastovým aplikátorem v Mexico City

V Mexico City vstoupil loni v platnost zákaz jednorázových plastů, včetně tamponů s plastovým aplikátorem. Ekologové jásali, aktivistky v oblasti menstruační osvěty nadšené nebyly. Omezenější přístup k jednorázovým menstruačním potřebám viděly jako další diskriminaci menstruujících žen. Rok se s rokem sešel a v Mexiku jsou od letoška menstruační hygienické potřeby osvobozeny od daně. Boj s menstruační chudobou a osvěta k udržitelnosti tím ale nekončí.

V Norsku dostanou některé studentky menstruační potřeby zdarma. Norské vojačky už je mají

První zemí na světě s menstruačními potřebami poskytovanými státem zdarma bylo Skotsko. Na Novém Zélandu jsou hygienické potřeby k dispozici ve školách a i Francie je nabízí studentkám. Norsko spouští projekt, který chce efekt poskytování vložek a tamponů na školách zmapovat. Norské vojačky už od armády menstruační potřeby fasují.

Zefektivňuje stát boj s menstruační chudobou? Zařadit vložky do strategických hmotných zásob nestačí

Český stát nově zařazuje menstruační vložky jako další ze strategických položek do státních hmotných rezerv. Část těchto hygienických výrobků obdrží na konci listopadu potravinové banky. Loni avizované snížení DPH na menstruační pomůcky se však nekoná a k efektivnímu řešení menstruační chudoby, jaké představuje třeba distribuce menstruačních potřeb do škol, máme stále daleko.