menopauza

Menopauza je ztráta menstruace po přechodu. Jde o přirozený stav v životě ženy, kdy dochází k útlumu funkce vaječníků, v důsledku čehož se snižuje tvorba hormonů estrogenu a progesteronu. Zastavuje se menstruační cyklus a nastává ztráta plodnosti – žena není schopna otěhotnět. Menopauza nastupuje zhruba mezi 45. až 55. rokem věku ženy, jsou ovšem i výrazné odchylky oběma směry. S nástupem menopauzy může být spojena celá řada potíží jako je bušení srdce, noční pocení, návaly horka, nespavost a jiné poruchy spánku, nervozita a podrážděnost, špatné libido, únava a ospalost, popř. i deprese. Takovéto stavy se objevují zpravidla šestým a sedmým rokem před poslední menstruací.

Menopauza napříč kulturami

Studie ukazují, že mezi kulturami existují velké rozdíly v prožívání menopauzy. Zdá se, že za symptomy menopauzy stojí kombinace hormonálních změn, kulturních vlivů, stravy a individuálního vnímání a očekávání. Jak prožívají přechod Japonky a jak ženy, které jsou potomky starých Mayů? Přečtěte si článek.

Marie de Hennezel: Mužům se líbí šarmantní ženy plné energie. Na věku nezáleží

"Když jsem četla knihy od amerických autorek, vnímala jsem posedlost vypadat mladě za každou cenu – ženy musí být sexy, štíhlé, cvičit aerobik a mít obličej bez vrásek. Francouzky, které jsem potkala, byly přesvědčeny, že půvab a otevřenost novému je mnohem důležitější," říká Marie de Hennezel, autorka knihy Sex po šedesátce, která nově vyšla česky.

3 mýty o menopauze

Kvůli menopauze ztloustnu a pak už budu jen tlustá. Menopauza zničí můj sexuální život. Menopauza ze mě udělá vyšinutou ženskou. - O menopauze koluje spousta mylných tvrzení a katastrofických představ. Nepropadejte chmurám a seznamte se s častými mýty o tom, co vás "určitě čeká".

Aneta Pavliňáková: Občas přijde i fotka miminka od ženy, co nemohla otěhotnět

Na její kurzy hormonální jógové terapie chodí převážně ženy, které řeší nějaký problém - premenstruační syndrom, myomy, potíže s otěhotněním, hormonální problémy typu cyst na vaječnících aj. Jak říká Aneta Pavliňáková, ráda by přivítala i ženy, které by přišly čistě preventivně. "Proč čekat na to, až mému tělu něco bude, a nejít raději cestou spokojeného života. Neřešit návaly horka, deprese a další a plynule bez povšimnutí vstoupit do menopauzy. Za mě je to určitě lepší cesta," shrnuje certifikovaná lektorka hormonální jógové terapie podle Dinah Rodrigues.

Adéla Obermajerová: Pomáhám ženám vnímat pánevní dno a přirozené rytmy těla

Když se na vysoké škole setkala s jógou, neměla skoro tušení, že má nějaké pánevní dno. Dnes o jeho významu a důležitosti správného cvičení učí jiné ženy, píše knihy a e-booky a je zakladatelkou programu Intimní prostor ženy. Přečtěte si rozhovor s Adélou Obermajerovou, lektorkou jógy a terapeutkou kraniosakrální biodynamiky. (Super)ženy, které jedou v módu „musím makat, nemám čas“, provází ke zpomalení a uvolnění. „Hlavně pomáhám ženám vnímat tělo a jeho přirozené rytmy,“ říká Adéla. Menstruační cyklus považuje za krásný nástroj sebepoznání.

Adéla Bavlšíková: Výsledky přichází rychle. Hormonální jóga pomáhá i s inkontinencí

K hormonální józe přivedly Adélu Bavlšíkovou letité problémy s hormonální nerovnováhou a diagnóza PCOS. Prožila nelehkou životní etapu plnou negativních dopadů užívání hormonální antikoncepce, po jejímž vysazení se ozvaly všechny potlačené problémy v oblasti ženství. "A tak jsem začala dělat kroky, které mě dovedly až k autorce hormonální jógy Dinah Rodrigues. V té době ji tady učila jen jedna certifikovaná lektorka. Jela jsem na její kurz a už po jednom dni cvičení jsem dostala první 'normální' menstruaci. Byl to pro mě zázrak." O blahodárném vlivu hormonální jógy na bolestivou menstruaci, klimakterické potíže i inkontinenci si přečtěte v rozhovoru.

Bylinková pomoc při menopauze

Františka Moravčík připravuje bylinné směsi pro ženskou napářku známé pod jménem Lunice. Tentokrát nám poradila, jaké bylinky pomáhají ženám zvládnout období přechodu. Jak říká, menopauza není nemoc, ale jako nová etapa života je provázena řadou změn, které je potřeba přijmout a najít si v nich pohodlí. "Jednou z cest, jak zvládnout období přechodu ve větší pohodě, je použití bylinek."

Krátký menstruační cyklus a dřívější příchod menopauzy? Souvislost naznačuje nová studie

Ženy, které mají menstruační cyklus dlouhý jen 25 dní či méně, mají dřívější nástup menopauzy. Naznačuje to nedávno zveřejněná americká studie. Ženy, jejichž cyklus byl krátký, měly ve středním věku vyšší celkovou hodnoticí stupnici menopauzálních příznaků ve srovnání s ženami s normální délkou menstruačního cyklu, za kterou se považuje 26 až 34 dní. "Bude důležité ověřit tato zjištění a porozumět tomuto potenciálnímu mechanismu," prohlásila prezidentka Severoamerické společnosti pro menopauzu.