inkontinence

Adéla Bavlšíková: Výsledky přichází rychle. Hormonální jóga pomáhá i s inkontinencí

K hormonální józe přivedly Adélu Bavlšíkovou letité problémy s hormonální nerovnováhou a diagnóza PCOS. Prožila nelehkou životní etapu plnou negativních dopadů užívání hormonální antikoncepce, po jejímž vysazení se ozvaly všechny potlačené problémy v oblasti ženství. "A tak jsem začala dělat kroky, které mě dovedly až k autorce hormonální jógy Dinah Rodrigues. V té době ji tady učila jen jedna certifikovaná lektorka. Jela jsem na její kurz a už po jednom dni cvičení jsem dostala první 'normální' menstruaci. Byl to pro mě zázrak." O blahodárném vlivu hormonální jógy na bolestivou menstruaci, klimakterické potíže i inkontinenci si přečtěte v rozhovoru.

Inkontinence: příčiny, typy úniků moči a tipy na cvičení, prádlo a pomůcky

Inkontinence je velice nepříjemný stav, kdy nás trápí samovolný únik moči. Tento diskomfort, který mnohdy ovlivňuje každý náš den, každou hodinu i během noci, se týká především žen, ale není výjimkou ani u mužů. Mnoho z žen začne mít s inkontinencí problémy po porodu, kdy je pánevní dno těhotenstvím velmi namáhané a přestane naplno plnit svou důležitou funkci. Tedy podporu orgánů, které se nacházejí v pánvi, včetně močového měchýře.

"Něco tak hrozného jsme ještě neviděli." Zkušenost čtyřnásobné matky s inkontinencí

Vlaďka je maminkou čtyř dětí a také chodícím důkazem, že svaly pánevního dna je potřeba stále udržovat. S poporodní inkontinencí si zažila své, ale odhodláním, cvičením a rehabilitováním se vyhnula operaci - z pohledu lékařů nevyhnutelné. Přečtěte si o tom, jak vzala Vlaďka úniky moči "do svých ruk".

Trápí vás únik moči? Vyměňte vložky za pohodlné prádlo, které zabrání nehodám

Myslíte, že inkontinencí trpí výhradně staří lidé? Pak vás možná překvapí, že ji zažívá 10 % žen mladších 40 let. Ať už je na vině stres, těhotenství, onemocnění nebo stáří, únik moči může pořádně znepříjemnit každodenní život. Lidé se stydí svěřit lékaři, stejně tak používat speciální inkontinenční pomůcky. Přitom pro lehčí stavy je na trhu k dostání pohodlné a hezké spodní prádlo, které je k nerozeznání od klasického.

Inkontinence v těhotenství a po porodu

Proč ženy v těhotenství trápí inkontinence, kolika nastávajících maminek se týká a co se s tím dá dělat? Jaké jsou možné scénáře vývoje, když samovolné úniky moči pokračují i po porodu. Kdy navštívit lékaře a jak vám mohou pomoci na urogynekologii? V tomto článku najdete pohromadě základní informace k inkontinenci v těhotenství a po porodu.

Inkontinence a psychosomatika: tabu, ponížení, obavy z budoucnosti

Naše vzorce a přesvědčení velmi účinně modelují naši každodenní realitu. Pátrat po hlubokých, psychosomatických příčinách potíží, obzvláště pokud běžné postupy a léčba nezabírají, může přinést kýžený posun. Platí to i u tabuizovaných problémů s inkontinencí. Líba Vaňková se věnuje psychosomatice a podporuje ženy na cestě léčení a hledání jejich plného potenciálu. V tomto článku se zamýšlí nad psychosomatickými souvislostmi inkontinence.

Rehabilitační primářka: Inkontinence se dá řešit vhodným cvičením. Samo to nepřejde

Inkontinence sice nebolí, ale mnohé ženy výrazně omezuje v jejich každodenních aktivitách a společenském životě. Pro řadu z nich jsou úniky moči tabu, s kterým se nechtějí svěřit, a mají problém si potíže samy připustit. Co je příčinou inkontinence, jak vzniká a jak udržovat své pánevní dno v dobré kondici, vysvětluje primářka rehabilitace MUDr. Marie Mrvová.

Palaščáková Špringrová: Realita o svalech pánevního dna není vždy příjemná, ale je důležité ji znát

S fyzioterapeutkou Ingrid Palaščákovou Špringrovou, specializovanou na urogynekologii, jsme si povídali o pánevním dnu, o inkontinenci i o gynekologicko-urologickém konceptu PPA, jehož je autorkou. Jde o sadu vyšetření, která "změří" funkci a dysfunkci svalů pánevního dna - a některé ženy výsledek překvapí. Jedny mají pánevní dno v lepším stavu, než doufaly, druhé například zjišťují, že od porodu žijí s utrženými svaly pánevního dna - a nevěděly o tom. Takových žen přichází až třetina.

Michaela Pospíšilová: O objevování pánevního dna, orgasmu pro všechny a boření Kegelova pomníku

"Pánevní dno nejsou jen svaly, které aktivujeme, abychom v důchodu nebyly inkontinentní. Je to sval plný emocí, sval, který si pamatuje a který žije náš příběh společně s námi," popisuje Michaela Pospíšilová, fyzioterapeutka, která se na pánevní dno specializuje. Jejím přáním je, aby ženy své pánevní dno nehledaly až ve chvíli, kdy je něco trápí. Přečtěte si o tom, jak užitečné a slastné je nastoupit do vlaku, který jede do stanice "Mám pánevní dno!", a že desetiletí propagované Kegelovy cviky nemusejí být nejlepší cestou zrovna pro vás.